Ljubav, sviđanje, zaljubljenost, strast, seksualna privlačnost, ljubomora

Ljubav ili nešto nalik tome? Sadržaj ovog teksta privukao mi je pažnju dok sam učestvovala u poučavanju mladih o prirodi partnerskih odnosa. Udubljujući se u tu temu shvatila sam da ni sama u mnogim situacijama nisam pravila jasne granice između nekih navedenih emocija.

Iako u partnerskim odnosima postoji mnogo različitih emocija, nijansi i njihovih preplitanja, mi ćemo se držati nekoliko koje smo svi bez izuzetka u nekom trenutku osetili. To su sviđanje, zaljubljenost, strast, seksualna privlačnost, ljubomora i naposletku LJUBAV.

Sviđanje

Sviđanje se najčešće javlja u prijateljskim odnosima, kada se javljaju osećaji bliskosti i topline. U društvu te osobe nam je prijatno i smatramo je nekim ko je OK.

Zaljubljenost

Zaljubljenost se javlja kao faza u formiranju emotivne veze (poznatija kao faza svet kroz ružičaste naočare 🙂) i sledi nakon faze privlačnosti i udvaranja. Bliskost značajno raste u ovoj fazi, kao i potreba za bliskim telesnim kontaktom. U prisustvu osobe u koju smo zaljubljeni mi smo u isto vreme i uzbuđeni i smireni, dok razdvajanje od partnera uzrokuje osećaj nedostatka energije, tugu i depresiju. I još nešto..

Veoma značajno u ovoj fazi je da neizostavno idealizujemo osobu u koju smo zaljubljeni. Čini nam se najlepšom, najpametnijom i uopšte sve što radi čini se potpuno ispravno.

Seksualna privlačnost i strast

Seksualna privlačnost – karakteriše je visok stepen fizičkog uzbuđenja u prisustvu određene osobe, kao i želja za ostvarivanjem fizičke bliskosti sa njom.

Strast – u određenoj meri može se izjednačiti sa seksualnom privlačnošću, međutim u osnovi je šireg značenja. Za strast je karakterističan osećaj intenzivne privlačnosti i najčešće se javlja u ljubavnim odnosima. Takođe, možemo je pronaći i van njih – strast prema nekim aktivnostima, hobijima, predmetima, javnim ličnostima.

Posvećenost

Ljubomora

Osećanje ljubomore često ume da se meša sa ljubavlju ili se ponašanje koje proizilazi iz ljubomore poistovećuje sa ljubavlju. Ljubomora je zapravo kada osećamo da nam je odnos sa nekom važnom osobom ugrožen. Tada osećamo zavist, posesivnost, ranjivost, ljutnju, zato što smatramo da neko drugi ili nešto drugo ima ono što smatramo našim. U partnerskim odnosima ljubomora je česta pojava, najčešće prema zamišljenom suparniku zbog nedostatka pažnje, vremena, nežnosti..

Ljubav

Ljubav sledi nakon faze zaljubljenosti i predstavlja vezu intimnih partnera koja je napredovala dalje od faze zanesenosti. U pravoj ljubavi momenti podrške i negovanja značajniji su od seksualne privlačnosti (iako je ne isključuju), jer voleti nekoga znači brinuti duboko za tu osobu i zalagati se za njeno blagostanje i sreću. Kako bi trajala i opstajala ljubav od oba partnera zahteva posvećenost i odgovornost. Sreća je da kada kraj sebe imate osobu prema kojoj osećate ovako lepe stvari to nije ni teško, niti inspiracije manjka.

 

Kada se osvrnem na sličnosti i razlike između ljubavi i ostalih navedenih emocija, jasno mi je da ljubav nema konkurenciju iako joj nekada u prostor uleću pojedine emocije.

Kada je ljubav prava ne da se zaseniti.

Stručni saradnik

Aleksandra Krstić Jović – pedagog i sertifikovani NLP Practitioner

 

Slike izvori:

https://pixabay.com/en/users/silviarita-3142410/

https://pixabay.com/en/users/kalhh-86169/

Spread the love
  •  
  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •