kafa, nes, espresso, turska, jutarnja, kockice zivota, kockice života

Da li imate običaj da dan započnete uz kafu?

Poznati su vam oni jutarnji rituali, gde sanjivi i topli, poluotvorenih očiju, po inerciji idete do kuhinje i stavljate vodu da pripremite kafu?

Sa šoljom kafe u ruci započinjete svoj dan. Taj miris budi vaša čula, lagano vas opija, pa nestrpljivi da se makar malo ohladi, uzimate prvi srk kafe. I tako počne dan…

Bez nje jednostavno ne možete da živite i to nije zato što ne možete, već zato što nećete, jer ovo su vaša mala zadovoljstva. Delimo sa vama male savete i trikove kako da jutarnja kafa bude još bolja.

Kupujte dobru kafu

Ukoliko volite domaću kafu, kupujte sveže samlevenu kafu. Ukoliko kupite upakovane kesice kafe u supermarketu, ne znate koliko je ona sveža. Jeste vakumirana, ali nema ništa bolje od kafe koja se melje ispred vas. Razmislite da kupite mlin za kafu. Možda niste računali na tu investiciju, ali pravi ljubitelji kafe znaće da cene dobre ukuse.

Da li ste kao klinci vrteli ručni mlin i mleli kafu? Sećamo se i danas tog rituala, mlin oslonjen na krilo, ruka vrti ručicu u krug, a miris sveže samlevene kafe je u sobi i opija.

Potražite specijalizovane radnje koje prodaju kafu. To su posebna mesta, koja vole i razumeju ritual ispijanja kafe. Lako ćete pronaći ovakve radnje, jer čim joj se približite osetite onaj lep, bogat i topao miris kafe. Rado će vam pomoći da izaberete kafu koja je baš po vašem ukusu.

Uz kafu pročitajte: Kako izgleda moderan svet gledajući očima Steve Cutts-a

Nikad nemojte koristiti vodu iz česme

Za pravljenje kafe, jedno od pravila je da voda bude topla. U zavisnosti od toga da li pravite domaću kafu, espresso ili nes kafu, uvek koristite ugrejanu vodu.

Ukoliko volite hladnu, nes kafu, koristite flaširanu ili filtriranu vodu. Razlike postoje i držite se tog pravila.

Neka pravljenje kafe bude ritual

Nemojte da žurite sa pravljenjem kafe, uvek odvojite vreme da je pripremite baš onako kakvu volite da popijete. Priprema neće oduzeti više od pet minuta, a brzo napravljena kafa može da vam pokvari dan. Posebno ako uživate i budite se uz nju svako jutro.

Da li ste se nekad pitali koju vrstu kafe ispijate?

Postoji na desetine različitih vrsta kafa. Zavisi od podnevlja gde raste, od klime, zemljišta i načina kako se tretira, tako se i ukusi kafe razlikuju. Postoji brazilska, kolumbijska, etiopijska kafa, kafa iz Vijetnama. Svaka vrsta ima različitu aromu, kiselost, jačinu i različit procenat kofeina.

Predlažemo vam da isprobate par različitih vrsta kafa, kupite je u zrnu i sami sameljete. Na ovaj način, možda ćete otkriti nove ukuse kafe koja će vam više prijati, a jaka doza kofeina će vas ujutru odmah razbuditi. Ritual ispijanja kafe će ostati kao obavezan deo dana, bez preskakanja.

Uz opojan miris jutarnje kafe, dan uvek dobro počne.

Kockice života

 

izvor slika: https://www.freepik.com/, https://www.yandex.com/

Spread the love
  •  
  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •