kockice života, kockice zivota

Steve Cutts je umetnik, pre svega ilustrator i animator novog vremena, koji svojim karikaturama budi svest današnjeg doba. Na svoj, pomalo poseban način prikazuje današnjicu i na satiričan način predstavlja moderno društvo. Cuttsov stil je prepoznatljiv i inspiraciju traži u crtanim filmovima iz 1930-1940. godina. Njegov rad je fascinantan, iskreno možda i malo provokativan, ali obično nosi snažnu poruku.

Cutts je majstor ilustracije, koji koristi scene kao da su iz crtaća i pakuje ih u sadašnjost. Nekada mu za dobru ideju treba i po par meseci dok je ne uobliči, a nekada sve bude gotovo za par dana. U ilustracije ulaže puno strpljenja, koristi se preciznim pokretima ruke, ponekad crno-belom formom ili bojom, ali je poruka uvek jasna i poučna.

Gledajući njegova vizuelna rešenja, jedno je sigurno, ostavlja utisak na nas.

Steve Cutts, ilustracija, animacija, karikatura, umetnik, Moby, kultura, Man, umetnost, kockice života, kockice zivota
Pokemon gotta catch them all

Pre nego što je 2012. g. postao freelancer, Steve Cutts je kao ilustrator i digitalni umetnik radio za velike kompanije. Neke od njih su Coca-Cola, Google, Sony, Nokia, Toyota, Reebok, Bacardi…

Sloboda umetnika – Cutts kao freelencer

2012. godina je bila velika prekretnica u njegovom životu. Prepustio se slobodi umetnika i freelancera i ubrzo je objavio i svoj najpopularniji film „Man“. Film je brzo našao put do publike, a brojevi na Youtube su veliki, preko 26 miliona pregleda. Film obrađuje danas popularnu temu zaštite životne sredine, zaštitu životinja i uništavanje zemlje. Cutts je filmom probao da osvesti ljude i objašnjava film kao „odnos čoveka prema prirodi“ i šalje snažnu poruku da  čovek nije besmrtan. (film možete pogledati ovde)

Cuttsove ideje su se dopale Moby i oni ga angažuju da napravi video za njihovu stvar „Are you lost in the world like me?“ Snažnu poruku koju su poslali kombinacijom muzike i videa, donela im je nagradu Webby Award for animation 2017. godine. (spot možete pogledati ovde)

Pošto je saradnja bila odlična i zajedno stvarajući dobro su se razumeli, Moby i Catts su opet udružili snage. Napravili su još jedan projekat sa energijama koje su slične. Vizuelno rešenje je dao Cutts, napravivši ilustraciju za još jedan Moby projekat „In this cold place“ sa albuma More fast songs about the Apocalypese. Cutts je video predstavio kao prikaz „konzumentskog društva, pohlepe, korupcije i na kraju prikazao samodestrukciju društva“. (spot možete pogledati ovde)

Steve Cutts, ilustracija, animacija, karikatura, umetnik, Moby, kultura, Man, umetnost, kockice života, kockice zivota
Sleepers the disconnected

Umetnost ilustracija

U jednom intervjuu koji je dao u The Huffington Post, ovaj londonski umetnik kaže da je njegov glavni fokus ilustracije na „neupitna ludila“ koja se svakodnevno infiltriraju u naš život „gde je teško stvarati, a da se ne naruši životna sredina i ne pristupi eksploataciji ljudi, pa je zato potrebno napraviti kompromis između ličnih vrednosti i racionalnog sagledavanja sveta“.

Pročitajte i sledeći tekst: Simbioza

 

Njegova umetnost, žive boje i preciznost za detalje, u svakom ko se iole upusti u dubinu njegove ilustracije budi revolt ka današnjem društvu. Prikazuje mračne teme današnje korupcije, pohlepe, kritikuje socijalne mreže na ironičan način. Bori se protiv konzumentskog društva, zavisti i droge…. ovo su samo neke od njegovih tema.

Slike predstavljaju njegov lični doživljaj modernog društva. U svakoj ilustraciji „doda još malo soli na ranjeno mesto“, jer slika je „u osnovi tačna na ovaj ili onaj način“, samo je pitanje percepcije, ništa više od toga. Sigurno je jedno, da nikog ne ostavlja ravnodušnim. Njegova ideja ostaje još dugo da se razvija i kao oblak vijori iznad naših glava.

Steve Cutts, ilustracija, animacija, karikatura, umetnik, Moby, kultura, Man, umetnost, kockice života, kockice zivota
The future evolution

Za kraj ostavljamo Cutts-ov savet „Drži se svoje vizije, prati svoj instinkt i ne podcenjujte sebe. I naravno, uvek koristi auto-save!!!!“

 

Želimo da svet gledate svojim očima, a ne serviranim slikama moderne mašinerije, vaše Kockice života

 

Nastaviće se…

 

Izvor: https://stevecutts.wordpress.com/

Spread the love
  •  
  • 30
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •