U škripcu ste sa vremenom, a volite da se hranite zdravo? Onda je pravo vreme da uspete u tanjir toplu crvenu čorbicu. Naš današnji predlog je čorbica od paradajza, namirnice koju obožavamo da konzumiramo u svakom obliku. Ovaj put ćemo je prilagoditi bezglutenskom načinu ishrane, ali naravno i oni koji nemaju zdravstvenih problema, mogu da je probaju.
Više informacija o celijakiji saznaćete u tekstu: Celijakija- bolest novog doba.
Zdravlje puca iz tanjira gde se ova čorbica uspe. Bogata je vitaminom A, C, kalcijumom i gvožđem, tako da samo napred i obavezno da se pojedu 2 tanjira.
Potrebni sastojci za čorbu:
• 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
• 3 češnja belog luka (samlevenog ili sitno iseckanog)
• 2 glavice crvenog luka (usitnjenog)
• 3 šargarepe (usitnjene)
• 2 štapa celera (usitnjenog)
• ½ kg paradajza krupno iseckanog
• voda po potrebi
Dodaci: predlog za dodatke uz čorbicu su prženi iseckani bademi, sir ili mileram. U zavisnosti od toga šta preferirate, to i iskoristite.
Način pripreme paradajz čorbe:
- Stavite u posudu maslinovo ulje i na ringlu na srednju temperaturu. Dodajte beli, crni luk, šargarepu i celer i kuvajte, često mešajući. Kad sve poprimi zlatkastu boju (10-15 minuta) uklonite sa vatre.
- Dodajte u to paradajz i so. Kad sve uvri, smanjite temperaturu i poklopite. Naravno, vodu dodavati po potrebi. Nastaviti kuvati nekih 30-ak minuta i dalje često mešajući.
- Sipati sve u blender i miksati dok se ne dobije glatka tekstura čorbice. Dodati vodu ili kokosovo mleko ako je potrebno da bi se bolje umutilo u blender.
- Vratiti opet čorbu u šerpu i sačekati da čorba „baci“ ključ, pa skloniti sa šporeta. Služiti odmah vruću čorbu sa izabranim dodacima i sveže mleveniim crnim biberom.
Prijatno uz Kockice
Photo izvor: