bezglutenska ishrana,paradajz čorba,kockice zivota,kockice života

U škripcu ste sa vremenom, a volite da se hranite zdravo? Onda je pravo vreme da uspete u tanjir toplu crvenu čorbicu.  Naš današnji predlog je čorbica od paradajza, namirnice koju obožavamo da konzumiramo u svakom obliku. Ovaj put ćemo je prilagoditi bezglutenskom načinu ishrane, ali naravno i oni koji nemaju zdravstvenih problema, mogu da je probaju.

Više informacija o celijakiji saznaćete u tekstu: Celijakija- bolest novog doba.

Zdravlje puca iz tanjira gde se ova čorbica uspe. Bogata je vitaminom A, C, kalcijumom i gvožđem, tako da samo napred i obavezno da se pojedu 2 tanjira.

Potrebni sastojci za čorbu:

    • 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
    • 3 češnja belog luka (samlevenog ili sitno iseckanog)
    • 2 glavice crvenog luka (usitnjenog)
    • 3 šargarepe (usitnjene)
    • 2 štapa celera (usitnjenog)
    • ½ kg paradajza krupno iseckanog
    • voda po potrebi

Dodaci: predlog za dodatke uz čorbicu su prženi iseckani bademi, sir ili mileram. U zavisnosti od toga šta preferirate, to i iskoristite.

Način pripreme paradajz čorbe:

  1. Stavite u posudu maslinovo ulje i na ringlu na srednju temperaturu. Dodajte beli, crni luk, šargarepu i celer i kuvajte, često mešajući. Kad sve poprimi zlatkastu boju (10-15 minuta) uklonite sa vatre.
  2. Dodajte u to paradajz i so. Kad sve uvri, smanjite temperaturu i poklopite. Naravno, vodu dodavati po potrebi. Nastaviti kuvati nekih 30-ak minuta i dalje često mešajući.
  3. Sipati sve u blender i miksati dok se ne dobije glatka tekstura čorbice. Dodati vodu ili kokosovo mleko ako je potrebno da bi se bolje umutilo u blender.
  4. Vratiti opet čorbu u šerpu i sačekati da čorba „baci“ ključ, pa skloniti sa šporeta. Služiti odmah vruću čorbu sa izabranim dodacima i sveže mleveniim crnim biberom.

Prijatno uz Kockice

 

Photo izvor:

https://yandex.com/images/

Spread the love
  •  
  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •