Volite grickalice i krekere, ali vas grize savest svaki put kad donesete kesicu istih iz radnje? Imamo pravi recept za vas. Krekeri koji se izuzetno lako i brzo prave, tako da nema izgovora da se grickaju kupovne stvari.
Ovo su krekeri koje mi prosto obožavamo. Kako uža, tako i šira familija. Kad krenemo da pravimo, ne stajemo sve dok nam ne dosadi. Ali, ukoliko bi se deca pitala, svaki dan možemo da ih pravimo.
Ovo se kod nas jede za doručak sa raznim namazima koje pravimo, za užinu, za večeru. Kažem vam, lako, jednostavno, brzo, a zdravo.
Probajte naš recept za namaz: Humus – Bliski istok u vašoj kuhinji
Recept je prilagodljiv, pa krekere mogu jesti i vegetarijanci, kao i oni koji su na bezglutenskoj ishrani.
Ne znamo tačno da kažemo ko je začetnik ovog recepta, ali znamo da smo ga dobili iz našeg bližeg okruženja. Možda je do nas došao u izvornom obliku, a možda je i modifikovan. Bilo kako bilo, dobra stvar je što ga vi možete prilagoditi vašim ukusima i željama vaše okoline. Mi kad nedostaju neke semenke, zamenimo sa drugim ili neke smanjimo, a druge pojačamo, ali to je već na vama.
U svakom slučaju, svaki sastojak ima neka pozitivna dejstva na naš organizam, a zajedno čine izuzetno zdravu grickalicu.
Potrebni sastojci za krekere:
- 2 dl (130g) kukuruznog brašna za palentu
- ½ dl (30g) lanenih semenki
- ½ dl (35g) susama
- 3/4 dl (50g) semenki suncokreta
- 50 ml maslinovog ulja
- 250 ml proključale vode
- Morska so za posipanje
Postupak pripreme:
Upalite rernu da se zagreje na 150°. Sve navedene sastojke dobro pomešajte, da se stvori homogena masa.
Mi koristimo papir za pečenje za većinu stvari, pa je tako i kod ove pripreme. Staviti na sto papir za pečenje i na njega istresti pripremljenu smesu. Preko toga staviti još jedan papir za pečenje, koji ste prethodno pripremili. Oklagijom ravnomerno razvlačite smesu između 2 papira za pečenje, sve dok ne rastanjite i pokrijete celu površinu.
Ukoliko vam ne ide oklagijom, slobodno koristite ruke (mi tako već neko vreme radimo, bolje se razvuče smesa). Kada ste to odradili, pažljivo prebacite razvučeno testo (sa oba papira!) u tepsiju i tek nakon toga skinite gornji papir.
Pečemo 30 minuta, ali navraćajte češće do rerne, jer vreme pečenja dosta zavisi i od šporeta.
Da grickate zdravo, vaše Kockice
Ovi kukuruzni krekeri se odlično slažu sa tahini pastom, isprobajte naš recept za namaz od susama.
Photo izvor: