Predlog za ručak je mešana salata sa piletinom i dodatkom ukusnog preliva, sa hrskavih krompirićima, blago pečenim povrćem i svežim avokadom. Salata koju predlažemo je bezglutenska, tako da je preporučujemo svima, pa i onima koji su intolerantni na gluten.
Pročitajte i sledeći tekst: Gluten-misterija današnjice
Za pripremu su potrebne sledeće namirnice:
Preliv:
- ½ oljuštenog avokada
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike vode
- sok od ½ isceđenog limuna
- 1 čen belog luka
- ½ kašikice soli
- ¼ kašike mlevene, crvene, ljute paprike
Marinada
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike paradajz soka
- 2 kašike mlevenog belog luka
- ½ kašikice soli
- 2 kašike kumina
- ½ kašike mlevene, crvene, ljute paprike
Salata
- 2 komada belog, pilećeg mesa
- 2 slabo kuvana jajeta
- ½ isečene žute paprike
- ½ isečene crvene paprike
- ½ crnog luka
Pečenje krompira
- 2 velika krompira
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika usitnjenog kumina
- soli po ukusu
Pripremiti marinadu, staviti sve sastojke u blender i dobro ih izmešati. Marinadu staviti u visoku činiju i u nju potopiti piletinu da odstoji u marinadi najmanje 2 sata.
Nakon što je meso odležalo u marinadi i sočno se natopilo, potrebno je da ga ispečete. U tiganj stavite maslinovo ulje i na srednjoj vatri ispecite piletinu. Pošto se ispeče, izvadite meso i ostavite ga na tanjir dok se ne pripremi ostatak jela.
U isti, korišćeni tiganj ubacite isečene paprike i kolutove crnog luka i na malo maslinovog ulja lagano propržite, dok se ne uhvati korica.
Uzmite dva krompira, očistite ih i isecite na sitne komade, kao za pomfrit. Pripremite pleh za pečenje i u njega stavite papir za pečenje. Pripremljene i začinjene krompire prošarajte maslinovim uljem, stavite ih u rernu da se ispeku, sve dok ne porumene i ne dobiju hrskav izgled.
Potrebno je pripremiti preliv kojim ćete preliti salatu tako što ćete u blender staviti sve nabrojane sastojke za preliv i mešati dok se ne dobije kompaktna masa za preliv.
Isecite piletinu na male kriške, pa u veliku činiju servirajte mešanu salatu sa isečenim avokadom, pečenom paprikom i pečenim lukom, piletinom, krompirom i jajima. Prelijte salatu napravljenim prelivom, stavite je na sto i poslužite se.
Više o bezglutenskoj ishrani i celijakiji pročitajte u članku: Celijakija – bolest novog doba
Prijatno vam žele Kockice života
Izvor: paleoglutenfree.com