Tvrđava, Bač, putovanje, Vojvodina, Bačka, izlet, kockice zivota, kockice života

Prva poseta Kockica Života u Baču. Igrom slučaja, naišli smo na lepe slike Srbije i odlučili da odemo i proverimo kako sve to izgleda.

Bač, kao pravo vojvođansko mesto, nije nam dozvolio da naslutimo šta se tu krije. Na kraju puta, već gledajući vojvođansku ravnicu, pojavila se tvrđava. Potpuno iznenađeni, za ovakvu lepotu nismo bili pripremljeni. Istina, videli smo slike, ali tek kada smo stali ispred tvrđave, zanemeli smo… Bačka tvrđava je još lepša uživo. Pitali smo se, kako do sada nismo bili ovde, pa iznenađeni, a pomalo i postiđeni, uviđamo po ko zna koji put da je naša zemlja prelepa i da je ne poznajemo dovoljno dobro. Lutamo po drugim državama i tražimo mesta koja treba obići, ne shvatajući da su ona upravo oko nas, tako blizu i dostupna.

Proveli smo ceo dan tamo, a sumrak nas je ispratio i hladno vreme oteralo. Tvrđava u Baču je za sada jedno od lepših mesta koje smo u prethodnoj godini otkrili u Srbiji. Očarani, po povratku smo malo o tvrđavi istraživali, čitali, jer nas je sve zanimalo.

Zašto je tvrđava u Baču nastala baš na tom mestu

Tvrđava je nekada predstavljala most između istoka i zapada, a nalazi se na prirodnoj granici koju svojim tokom pravi Dunav. Mesto gde su se nekada branile granice i narod.

Donžon kula u Baču

Nastala je na terenu pored reke Mostonge (pritoka Dunava), koja je svojim meandrima napravila dobar uzdignut teren gde je sazidana tvrđava. Iako nije pozicionirana direktno uz Dunav, smatra se dunavskim utvrđenjem, pošto se nalazi u njenom slivu i u njenoj neposrednoj blizini.

Dajemo vam ideju za izlet do još jednog utvrđenja: Priroda kao čuvar srednjovekovnog manastira Manasija

Čitava plodna ravnica, koja se pruža između Dunava i Tise je dobila ime po Baču. Tvrđava gospodari bačkom ravnicom i ponosno se izdiže kao dobro utvrđena, lepa i moćna srednjovekovna tvrđava. Izgrađena je kao vodeno utvrđenje i obezbeđena sa svih strana vodenim rovovima. Oni su joj pružali zaštitu, a prilaz je bio moguć samo preko pokretnog mosta. Nažalost, prokopan je kanal koji je ostavio rovove oko tvrđave bez vode. Time tvrđava u Baču ostaje bez vodenog ogledala u kojem se do tada ogledala.

Istorija bačke tvrđave je stara i bogata

Tvrđava u Baču, u formi kakvu danas vidimo, nastala je 1338-1342. godine za vreme ugarskog kralja Anžujskog. Kralj je gradnjom želeo da ojača granice svog kraljevstva i odbrani zapadnu Evropu od nadiranja Turaka.

Bač je pao pod tursku vlast 1526. godine, nakon bitke na Mohaču, gde je vojsku predvodio sultan Sulejman Veličanstveni. Već sledeće godine, srpski narod je uspeo da povrati tvrđavu. Ojačali su sistem odbrane na ovom delu Dunava, tako da je turska vojska bezuspešno pokušavala da je osvoji. Nakon četrnaest godina borbe Turci su je zaposeli i uspostavili u njoj svoju vlast.

U srednjem veku Bač je bio jedan od najvećih gradova u tadašnjoj Ugarskoj. Tvrđavu su kasnije dograđivali i prilagođavali novim vojnim zahtevima. Više puta je rušena i paljena, a 1704. godine je minirana i nakon toga je potpuno napuštena. Izgubila je svoju funkciju odbrane i počinje da živi novu epohu razrušena, oštećena i napuštena. Ostaje samo kao ruševina. Njeno propadanje je zaustavljeno 1948. godine kada je tvrđava u Baču dobila status spomenika kulture.

Naš predlog kuda otići za vikend: Istočna Srbija kao mamac za vikend u prirodi

Građevinsko rešenje tvrđave u Baču

Gledajući sa visine tvrđava ima oblik trapezoida. Napravljena je od opeke i kamena, na uglovima se nalazilo pet isturenih odbrambenih kula povezane bedemom širine 2 m i visine 12 m. Na bedemu su bile postavljene streljačke staze.

Kule su različitih dimenzija i oblika, jedna je kvadratne osnove, dok su ostale kružnog oblika.

Kružna kula je imala balkone sa kamenim konzolama, a najupečatljivija je Donžon kula koja dominira tvrđavom. Visoka je 18 metara, pravilne kvadratne osnove i unutra sa spiralnim stepeništem. Ima pet spratova. Danas je potpuno rekonstruisan prostor, gde se na prvom i trećem spratu nalazi postavka sa arheološkim eksponatima iskopanim na prostoru tvrđave.

U okviru tvrđave nalaze se i ostaci rezidencijalne palate, ekonomski objekti, žitne jame, ostaci nekadašnje kuhinje, bunar, štala. Unutar objekata vide se ostaci terakote u duhu rane italijanske renesanse.

Obilazak Sremskih Karlovaca pročitajte u: Karlovci i šunjanje hodnicima Karlovačke gimnazije

Tvrđava u Baču danas

Tvrđava i danas stoji gordo u Baču. Svojim obrisima daje konture ravnoj i uspavanoj Vojvodini. Pošto se danas sve meri u kilometrima, reći ćemo vam da je udaljena svega nekih 140 km od Beograda, a od Novog Sada 62 km.

Vredi provesti dan na ovakvom mestu, a tvrđava vas poziva da je obiđete i otvorena je za posete tokom cele godine. Ulaz se ne naplaćuje, a u suvenirnici možete kupiti lep poklon ili uspomenu na ovo mesto. Obavezno se popnite na kulu, pogled je lep i seže daleko ravnicom. Pored tvrđave, možete obići i videti Franjevački samostan, manastir Bođani i ostatke turskog amama koji se nalaze tu odmah pored utvrđenja.

Za kraj, pletena korpa sa vincem ili riblja čorba u lokalnoj čardi da začini odličan izlet kao potpuni ugođaj.

Kockice života

izvor slika: Kockice

Spread the love
  •  
  • 51
  •  
  •  
  •  
  •  
  •