uredjenje dečije sobe, kockice zivota, kockice života

Svesni ste kojom brzinom vaše dete raste i bebica koja je do juče prohodavala u svojoj sobici postaje pravi dečak ili devojčica. Pošto je u bebećem periodu sve bilo podređeno bebi, sada je vreme da kutak vašeg mališana prilagodite njegovom uzrastu.

A šta to znači? Pa, znači da vas čeka jedna velika radna akcija. Krevetac ide napolje (osim ako nije podesiv), sve zvečkice i igračke koje je bebica prerasla treba udomiti na drugom mestu. Tu smo uvek za poklanjanje, a baš ako nemate kome da date, vrtići uvek oberučke prihvataju poklone te vrste.

Tako da veliku kesu u ruke i rasklanjanje.

Ovo je važno uraditi, jer dete tokom odrastanja menja svoja interesovanja, ali i kretanje. Potrebno mu je više mesta za osmišljavanje novih igrica.

Ukoliko ste u mogućnosti, oslobodite deci prostor da mogu da se iskažu. Nemojte sobu pretrpavati, samo ono nužno unesite u njihov prostor. Sa više prostora za manevrisanje, deci će pasti na pamet neke igrice koje ne bi mogli da sprovedu u skučenom prostoru.

Što se tiče kreveca, mi smo definitivno za izbacivanje istog iz sobe. Vaš mališan sa dobijanjem kreveta smatra da je jako veliki. Oni to tako dobro razumeju i shvataju, pa obratite pažnju na to. Mi smo se uverili na našem primeru, ponosno smo spavali u našem novom krevetu. I svi su naravno morali da znaju za to.

Ono što smo shvatili, jer smo te rokade i čistke imali već par puta, jeste da je ključno da u dečijoj sobi imate adekvatan prostor za odlaganje. Mi smo spas pronašli u IKEA policama. Funkcionalno, a dizajn se uklapa odlično sa dečijim sobama.

Takođe, kod dečije sobe presudno nam je bilo da je lako održivo, odnosno da prašinu, koju inače ne možete izbeći, možete bar lako ukloniti. Zbog toga dajemo glas plastičnim kutijama sa poklopcima. Jeste da su platnene torbe lepše i da soba izgleda kao iz časopisa, ali da li je to u toj meri bitno. Važnije je da je soba čista, a to će vam značiti kada zafali slobodnog vremena za čišćenje.

A možemo i da vam odamo još jednu ideju kako smo mi to „regulisali“. Doneli smo jedan dan kući kutije, razne stikere, šljokice, CD flomastere i žurka je počela.

Uživanje je bilo za sve nas, kako za male, tako i za velike.

Nemojte zaboraviti na poklopce, deca obožavaju da otvaraju i zatvaraju. Možda je za vas to jednolična radnja, ali za mališana koji mora dobro da se pomuči je odlična vežba. Omogućite mu da se tako zanima.

Vreme je da se osvrnemo na zidove. Dečije sobe su predviđene da budu u bojama i da stimulišu razvoj dečijih sinapsi u mozgu. Odličan članak na tu temu obavezno pročitajte  Boje kao stimulans za razvoj mozga. Izuzetno poučno i svaki roditelj bi ovo trebao da primenjuje. Da se vratimo na zidove. Do sada ste verovatno imali uramljene postere, sličice koje nemaju direktnu vezu sa vašim mališanom ili eventualno otisak stopala i ručica. Sada je vreme da prepustite vašem detetu da se ispolji umetnički i da njegove radove uramite.

Zavisno od uzrasta, kao i talenta deteta, neće to biti remek dela, ali će u vašem srcu to biti najlepši radovi koje ste videli. Pogotovo ako po prvi put radite tako nešto. A i dete će biti svesno da je to njegov rad, pa time možete podstaći njegovu kreativnost da stvara nove i nove slike.

Kako god sredili i preuredili dečiju sobu, primarno treba da vam bude da pratite razvoj vašeg mališana i da učinite da se oseća prijatno u svom kutku.

Za stvaranje novih magičnih dečijih stvari.

Vaše Kockice

Ideja nikad dosta, pročitajte članak: Slike kao dekor – dajte pečat vašem domu

 

Photo izvor:

https://www.flickr.com/

https://yandex.com/images/

 

Spread the love
  •  
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •