čvrsta hrana bebe,kašice za bebe,kockice zivota,kockice života

Beba vam je napunila 6 meseci, a za vas kreće nova boljka i problem: Kako bebi uvesti čvrstu hranu i navesti da zavoli neki drugi ukus i namirnicu, a da to nije majčino mleko? Ne brinite, niste jedini i usamljeni u tome, svi roditelji ili razmišljaju o tome ili su već to prošli. Navešćemo vam jedan recept od šargarepe koji možete pripremiti vašoj bebici.

Nećemo se ovde baviti različitim stavovima da li prvo uvoditi slan ili sladak obrok ili pirinčanu kašicu. To ćemo ostaviti za neki drugi tekst. Ovde ćemo vam samo predložiti šta i kako možete ponuditi vašoj bebi za prvi čvrst obrok.

Pročitajte: Korisni saveti za roditelje kad beba kreće sa čvrstom hranom

Šargarepa je jako dobar izbor, jer je bogata raznim nutrijentima, a kada se skuva ima slatkast ukus, što bebama prija. Glatke je teksture, tako da se lako izblendira.

Za kašicu je potrebno:

  • 1 šargarepa srednje veličine
  • malo majčinog mleka (ili formule) po potrebi

Način pripreme:

Šargarepu standardno dobro oprati, oljuštiti i iseckati na kolutove. Ukoliko kuvate u šerpici na ringli, sipati vode tek toliko da prekrije šargarepu. Kuvati dok ne postane mekana, kako biste mogli da je dalje obradite u blenderu.

Ukoliko kuvate na pari, ubaciti šargarepu u gornju posudu i poklopite je. Potrebno je nekih 15-20 minuta, odnosno dok ne postane skroz mekana (probajte viljuškom).

Prebacite šargarepu u blender i dodajte malo vode u kojoj se kuvala šargarepa, kako bi se bolje umutila i bila bolje teksture za bebin prvi pokušaj. Ukoliko imate svog mleka, možete ubaciti malo umesto vode, biće još bolje za bebicu, jer joj je ukus mleka već dobro poznat. Samim tim je i mogućnost odbijanja kašice manja.

Sve dok ne postignete teksturu kašice koja je glatka i bez grudvica mutite. Važno je da prve kašice koje beba dobija budu poprilično tečne i glatke teksture, kako bi beba lakše gutala.

Ova vrsta kašice može da se zamrzne ukoliko je potrebno, pa je možete ponovo iskoristiti. Ovde je navedena mera za dve kašice. Kod uvođenja čvrste hrane, preporučuje se da se svaka namirnica isprobava 3 dana uzastopce.

Za prijatne i drage vam uspomene uz prve obroke, Vaše Kockice Života

Informišite se: Sterilizacija bebinih flašica i pribora za jelo

 

Photo izvor:

https://www.flickr.com/

 

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •