Gustav Klimt, trg galerija, kockice zivota, kockice života

Leto je godišnje doba kada Novi Sad nudi razne događaje, kada sve vrvi od ljudi i ko želi da je aktivan i da uživa u raznim dešavanjima, sigurno će pronaći nešto za sebe.

Mi vam predlažemo da 21.juna 2018. godine u 21h, prošetate do zajedničkog vrta Galerije i Spomen-zbirke gde će biti održano filmsko veče Klimt. Filmsko veče je u organizaciji Galerije Matice srpske i Austrijskog kulturnog foruma.

Već smo pisali u prethodnim tekstovima da je želja da se ukaže na Trg galeriju kao važnu kulturnu tačku grada. Pokrenute su aktivnosti kako bi park i plato na Trgu galerija bili obogaćeni sa novim sadržajima u kojima bi sugrađani mogli uživati.

Manifestaciju Leto u vrtu galerija tradicionalno organizuju Galerija Matice srpske i Spomen–zbirka Pavla Beljanskog. Želja je da tokom letnjih meseci Novosađanima omoguće posebno „kulturno“ osveženje. Ovogodišnjoj manifestaciji pridružuje se i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića i ona prerasta u Leto na Trgu galerija.

Naši sugrađani će u večernjim satima moći da prisustvuju atraktivnim kulturno-umetničkim sadržajima koji prikazuju raznovrsnost svetske kulturne baštine i značaj njenog očuvanja u kontekstu istorijskih i kulturoloških okolnosti.

Mi vam predlažemo projekciju igranog filma Klimt. U pitanju je omaž čuvenom bečkom umetniku Gustavu Klimtu i njegovom životu u bogatom istorijskom kontekstu epohe „Fin de Siècle“. Film je u režiji Raula Ruiza, a glavna uloga je poverena Džonu Malkoviču.

Publika će saznati o borbi Gustava Klimta za umetničku slobodu, o njegovom odnosu prema Egonu Šileu i francuskoj glumici Lei del Kastro, kao i platonskoj ljubavi prema Emili Flege. Sigurni smo da je većina vas pogledala ovaj film, ali sama atmosfera, okruženje, lokacija zvuči primamljivo i daće filmu potpuno drugu notu.

Ne propustite još jedan audio-vizuelni spektakl na otvorenom: Piknik na otvorenom uz Beogradsku filharmoniju

Ko je taj magični umetnik?

Gustava Klimta većina prepoznaje kao umetnika koji je oslikao delo Poljubac iz 1907. godine. To je remek delo u kom se dve figure stapaju jedno u drugo u zagrljaju. On spaja njihova tela u jedno platno, svetlucavu zlatnu tapiseriju.

Klimt je bio gospodar simbolizma. On je ugrađivao aluzije na seksualnost i ljudsku psihu u bogatim, raskošno ukrašenim figurama i obrascima koji ukrašavaju njegova platna, murale i mozaike.

Iako je nailazio na osude, gradska elita je obožavala njegov rad i često mu je tražila da slika portrete. Bili su zadivljeni njegovim prepoznatljivim stilom sa revolucionarnom injekcijom seksualnosti, atmosfere i izražavanja kroz figurativno slikarstvo.

Klimt nije voleo da govori o svom ličnom životu ili radu. Govorio je: “Uveren sam da nisam posebno zanimljiv kao osoba. O meni nema ništa posebno. Ja sam slikar koji svakodnevno slika od jutra do noći.” Ali detalji koje je ostavio iza sebe pokazuju drugačije. Klimt je bio umetnik koji je strastveno proučavao svoj zanat i smelo se protivio gradskoj eliti. Bio je stidljiv ali očaravajući. Bio je onaj koji je nosio kaftan (dug ogrtač) kada je slikao. Neko ko je obožavao svoju kućnu mačku, a možda najviše – žene.  Poznato je da se Klimt nikada nije ženio, ali  je zato imao najmanje 14 dece. Kao potvrdu toga iznosi se i činjenica da su ga pratile glasine o brojnim ljubavnicama.

Više o ovom vrsnom umetniku obećavamo vam, podelićemo sa vama u drugom članku, koji ćemo posvetiti samo njemu. Ovde vas još jednom pozivamo da odvojite 97 minuta, koliko traje film i da uživate.

Pročitajte i zabavite se uz članak kako izgleda poseta muzeju iz dečijeg ugla – Ko su ove čike i tete na zidovima?

p.s. ako dođete ranije, zauzmite nam dobro mesto 🙂

Vaše Kockice

 

https://www.facebook.com/spomenzbirka.pavlabeljanskog/

https://en.wikipedia.org/wiki/Gustav_Klimt

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%93%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2_%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D1%82

https://www.flickr.com/

 

 

 

 

Spread the love
  •  
  • 5
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •